Otele giriş kaydı yaparken görevlinin verdiği kahvaltı kartı ile arka sokaktaki kafeye gidiyor ve kartı uzatıyorum. Tezgahtar bir tepsi üstünde bir kruvasan, bir fincan espresso kahve ve küçük bir bardak portakal suyu veriyor. Dükkan hayli kalabalık. Bir elimdeki tepsiye bir arkamdaki kalabalığa baktıktan sonra henüz boşalan bir sandalyeye buluyorum.
Kruvasan içinde kayısı marmelatı varmış. İlk ısırıkta damağıma yapışıyor ve yakıyor. Bir kaç gün yediklerimden tat alamayacağım.
İtalya’da tren bileti nasıl alınır?
On gün olarak planladığım İtalya seyahatimin ikinci durağı Siene olacak. Bugün ilk iş, yarın sabah Siena’ya gidecek tren seferi için bilet alacağım. Via Nazionale Caddesi üzerinde kaldığım pansiyon ile Termini arası yürüyerek on dakika sürüyor. Gar içinde, tren bileti alabileceğiniz otomatik makinalar mevcut. Bu makinalara doğru gittiğinizi gören evsizler bahşiş karşılığında size yardım etmek için yanınıza geliyor. İtalya’da ilk kez tren bileti alacağım ve acemiyim. Menüler arasında fazla dolaşmadan ilk seçeneği satın alıyorum.
Sonradan öğrendiğime göre, İtalya şehirleri arasında üç tür tren seferi ve tarifesi var. Örneğin, local bir sefer için bilet alırsanız bu biletin bir kaç aylık bir geçerlilik süresi oluyor ve trenin hareket saatini siz takip etmelisiniz. Bilet üzerinde yazmıyor. Nakit ödeme yaptığınız takdirde makina para üstünü nakit olarak veya çek ile veriyor. Eğer makina size bir çek verir ise, bu çeki gişeye giderek tahsil edebilirsiniz.
- Vatikan Aziz Petrus Bazilikası
Roma’da Vatikan ülkesine nasıl gidilir?
Vatikan, yine Roma şehri içinde ve nehrin diğer yakasında kalıyor. Bağımsız bir şehir devleti olarak ifade ediliyor ve sınırları yüksek duvarlar ile Roma’dan ayrılıyor. Hem yüzölçümü hem de nüfus yoğunluğu olarak dünyanın en küçük bağımsız ülkesidir.
Vatikan’a metro ile gideceğim. Line-A hattına biniyor ve Ottovisio durağında iniyorum. Termini metro durağına 7 durak mesafede. Papa her hafta Çarşamba ve Pazar günleri meydanda toplanmış kalabalığı selamlıyor. Bugün Çarşamba ve günün erken saatlerinde, metroda ve Vatikan Meydanı’nda yoğun bir turist kalabalığı var.
Ottovisio Dıurağı’nda metrodan iniyor ve kalabalığı takip ediyorum. Beş dakika süren bir yürüyüş ile şehir duvarlarını aşıyor ve meydana varıyoruz. Henüz saat 9 ve Basilica’nın içine girip, içeriyi görmek isteyen turistlerin oluşturduğu sıra çoktan avlunun ortasına ulaşmış.
Sırada farklı ülkelerden gelmiş turistler, farklı kıyafetler giymiş rahipler ve rahibeler var. Sıraya girmek yerine avluda dolaşıp, oturup fotoğraf çekiyorum. Saat ilerledikçe sıra daha da uzuyor. Avluda dolaşan, belli ki sivil görevli bir beye Bazilika’nın tepesindeki kubbeye çıkıp çıkamayacağımı sordum.
Bugün Çarşamba olduğu ve Papa konuşma yapacağı için kubbeye çıkış öğleden önce kapalı imiş. Öğleden sonra çıkabileceğimi öğreniyorum. Buralara kadar peşinden geldiğim tek bir fotoğraf karesi için öğleden sonra tekrar Vatikan’a geleceğim!
Bazilika doğuya doğru bakıyor ve sabah saatleri avlunun ve Bazilika’nın cephe fotoğraflarını çekmek için daha uygun. Kubbeye çıkıp meşhur fotoğraf karesini yakalamak için ise öğleden sonrası saatler daha uygun olacaktır. Şanslı günümde olduğumu düşünüyorum!
O vakte kadar Vatikan sokaklarında dolaşabilir, Vatikan Müzesi’ni ve Sistina Şapeli’ni ziyaret edebilirsiniz!
- Vatikan Aziz Petrus Bazilikası avlusu ve Roma manzarası
Işıktan yana olan şansım müzeden yana denk gelmiyor. Altı ayın başı, Sistena Şapeli’nin kapalı olduğu tek güne denk geliyorum.
Ayrılmadan, Sistine Şapel’e gideyim dedim, altı ayın başı bir gün kapalı imiş, ne kötü bir tesadüf! Benim gibi yolda kalmak istemez iseniz, Vatikan gezi rotanızı hazırlarken Vatikan Müzeleri‘ni ve etkinlik takvimini incelemenizi, sıra bekleyerek zaman kaybetmemek için online bilet almanızı önerebilirim.
Roma meydanları
Vatikan surlarını takip ediyor ve Kutsal Melek Kalesi’ne doğru yürüyorum. Önümden yürüyen bir kaç rahibenin bir binaya giriyor.
Kutsal Melek Kalesi (Castel Sant’ Angela – Melekler Kalesi veya Melekler Şatosu) girişi için bilet ücreti vize türüne göre değişmekte. Öğle güneşinde en yüksek bilet ücretini ödeyip antik bir kale gezmek yerine etrafındaki geniş bahçede oturup dinlenmeyi tercih ediyorum.
Tiber Nehri (Tevere) üzerindeki Melekler Köprüsü’nden karşıya geçip Novana Meydanı’na yürüyorum. Piazza Novana, rengarenk ve müzikal, turistik ve eğlenceli bir meydan! Meydanda iki süslü havuz ve bir dikilitaş var. Pamuk olmuş bulutlarla güzel fotoğraflar çekiyorum.
- Novana Meydanı ve Dört Mevsim Çeşmesi, Roma
Montecitorio Sarayı (Palazzo Montecitorio) ‘nın önündeki dikilitaşın gölgesinde oturup etrafı seyrediyorum. Bu saray halen İtalyan Temsilciler Meclisi olarak kullanılıyor. Çevrede takım elbise giymiş bürokratlar, canlı yayın aracı ve kameramanlar görüyorum.
Compo de Fiori Meydanı’na geldiğimde kalabalık ve renkli bir pazar yeri bulmayı bekliyordum. Siesta saatinde, meydanda hediyelikler eşya satan bir kaç seyyar tezgah dışında kimse yoktu.
Pantehon Meydanı hayli kalabalık. Hava o kadar sıcak ki, yorgunluktan oturduğum yerden kalkmak istemiyorum. Antik Roma’nın tüm tanrılarına adanmış bir tapınak olarak yapılmış, antik Roma döneminin en iyi korunmuş miraslarından birisi olan Pantheon Tapınağı’nın içine girmek yerine meydanda oturup fotoğraf çekmeyi tercih ediyorum.
Via della Maddalena Caddesi üzerinde büyük ve ünlü bir dondurmacı var. İçeride kaç çeşit dondurma olduğunu sayamadım bile!
- Pantheon Tapınağı ve Piazza della Rotonda Meydanı’nda 1575 tarihli çeşme
Öğleden sonra saat 17’de Vatikan’a geri döndüm ve tarihi Bazilika’nın kubbesine tırmandım. Roma’yı seyrettim ve hayal ettiğim fotoğraf karesini yakaladım. Bazilika’nın kapısından çıkarken meydanda toplanmış kalabalık İsviçreli askerlerin nöbet değişimini seyrediyordu.
Fotoğraflarını çekmek için kameramın objektifini değiştirdim. Bir kare çektim. Sonrasında kameram kapandı. Kameram hafıza kartını görmüyordu. Aklıma gelen tüm yöntemleri denedim ve umutsuzca otele döndüm.
Biraz dinledim ve aldığım hatayı arkadaşlarıma danıştım.
Hafıza kartını değiştirdim ve Roma sokaklarında gece ışıkları ile uzun pozlama yapmak için tekrar dışarı çıktım. Akşam saat 21:30 oldu ve cadde üzerindeki ışıklı panoda hava sıcaklığının 28,5 derece olduğu görünüyor. Nem oranı ise %60.
Hata aldığım hafıza kartını kurtarmak mümkün olmadı ve iki gün boyunca Roma ve Vatikan sokaklarında çektiğim çoğu fotoğrafımı kaybettim.
- Roma Aşk Çeşmesi – Fontana di Trevi
Roma sokaklarında gece gezmesi
Bu gece Roma’nın turistik ve ışıklı meydanlarını geziyor, uzun pozlama fotoğraf çekiyorum. Piazza della Repubblica, Piazza Bernini, Fontane di Trevi, Piazza Venezia ve Colosseo meydanlarında fotoğraf molaları verdim. Kolezyum önündeki duraktan hareket eden son metro seferini kaçırdığım için otele yürüyerek döndüm. Saat gece yarısını geçmiş.
Odamın olduğu binanın kapısında yaşayan bir evsiz var. Bu sabah kahvaltıya giderken eşyalarını görmüştüm. Akşam döndüğümde ise çoktan yatağını yapmış uyumuştu.
Roma sokaklarında gezerken pek çok evsiz ve dilenci gördüm. Gece olunca parklarda veya binaların kapı eşiklerinde yatıyorlar. Ufak bir yardım karşılığında bahşiş alabilmek için her fırsatta önünüze bir bardak uzatıyorlar. İnsanları taciz ettiklerine veya hırsızlık yaptıklarına şahit olmadım.
Roma’daki son günümde öğle saatinde tren ile Siena‘ya gideceğim. Öncesinde, Popolo Meydanı’na ve tekrar görmek istediğim keyifli Novana Meydanı’na gidiyorum.
Popolo Meydanı’nda yer alan tarihi kiliseleri ziyaret edebilir ve bir kaç basamak tırmanarak Terrazza del Pincio seyir terasına çıkabilirsiniz. Terasın arkasındaki geniş park sabah sporu yapan Romalılar ile kalabalık!
29.06.2011, Çarşamba
9 thoughts on “Roma ve Vatikan Günlüğü”