Ana sayfa » Melikler Yaylası Kampı
Melikler Yaylası kampı, Isparta

Melikler Yaylası Kampı

Güneş daha fazla yükselmeden Kovada Gölü kıyısındaki kampımızı toplayıp yola düşüyoruz. Göller Yöresi kamp rotamızda doğuya doğru devam ediyoruz. Bugün, Aksu’da Zindan Mağarası’nı gezmeyi ve Yaka Kanyonu’nda serinlemeyi planlıyoruz. Yükseklere doğru tırmanıp Dedegöl Dağı eteklerinde Melikler Yaylası’nda kamp kuracağız.

Aksu Zindan Mağarası

Doğada Pazartesi yokmuş ama Zindan Mağarası’nda varmış maalesef! Mağara Pazartesi günleri kapalı imiş. Bu nedenle rotamız üzerinde bizi heyecanlandıran bir noktayı daha pas geçiyoruz. Yolu uzatmamak ve zaman kaybetmemek için, rota hazırlık ve planlama aşamasında ziyaret şartlarını da önceden kontrol etmeliyim!

Zindan Mağarası arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmiş. Geçmişte depo ve sığınak olarak kullanılmış. Romalılar döneminden bu yana bilinen mağarayı Pazartesi günleri haricinde saat 09:00-18:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Giriş ücreti 5 TL (2017 – öğrenci bileti 2 TL).

Öğle yemeği için Aksu merkezine gidiyoruz. 2 km mesafedeki ilçe merkezi bize hayli sönük geliyor. Okul, İtfaiye ve bir kaç kamu binasının daha olduğu meydandan çarşıya doğru iniyoruz. Genelde Toros eteklerindeki yaygın mimari olan düğmeli taş evler ve aralarında bir kaç katlı betonarme evler görüyoruz. Bir esnaf lokantasında karnımızı doyuruyor ve bakkaldan kamp için eksiklerimizi tamamlıyoruz.

Aksu çıkışındaki tabelalara göre geldiğimiz yönde Zindan Mağarası ve Çayır Mağarası; gideceğimiz yönde ise Yenişarbademli, Pınargözü Mağarası, Dedegöl Dağı ve Melikler Yaylası (34 km) yer alıyor.

Aksu Yaka Kanyonu başlangıcı, Yaka Köyü
Aksu Yaka Kanyonu başlangıcı, Yaka Köyü

Aksu Yaka Kanyonu

Öğle saatini geçtik ve hava oldukça sıcak. Yaka Köyü girişinde kimi kimseyi göremiyoruz. Aracımızı kanyon tabelasının kenarında park ediyoruz. Kafa fenerlerimizi alıp tabelanın gösterdiği yöne doğru yürümeye başlıyoruz. Bahçe çitlerinin yanından başlayan kanyon yürüyüşümüzde yer yer genişleyen, yer yer de daralan, kurumuş bir su yatağını takip ediyoruz.

Yürüyüş rotamızı wikiloc uygulaması ile takip ediyorum.

Kurak mevsim olması nedeni ile sivri kayalıklar dışında pek de ıslak bir macera yaşamıyoruz. Sıcak havada kendimizi fazla zorlamadan suyun belimizi geçeceği bir çukur başında biraz serinleyip geri dönüyoruz. 75 dakikada yaklaşık 1 km ilerlemiş ve dönmüşüz.

Yürüyüş sırasında kanyonda ve köyde kimseye rastlamadık. Muhtemelen suların yüksek olduğu dönemde kayaların üzerinde unutulmuş (!) bir kaç çorap ve kirli bebek bezi gördük. Cam şişe ve teneke çöpler de bolca terkedilmiş (!). Bu tarz bölgelerde yapacağınız yürüyüşlerde, kesik ve sakatlanma riskine karşı özellikle dikkatli olmanızı öneririm. Kaymaz tabanlı ve su geçirir ayakkabılar giymek şart!

Yaka Köyü ve Dedegöl Dağı manzarası
Yaka Köyü ve Dedegöl Dağı manzarası

Melikler Yaylası

Dedegöl Dağı’na doğru tırmanışa geçiyor ve Melikler Yaylası’na gidiyoruz! Nasıl bazı insanlar tüm kış boyunca sıcak kumlardan serin sulara dalmayı özlerse ben de uzun yollara çıkmayı, dağlara tırmanmayı öyle özlüyorum.

11 gün olarak planladığımız rotada beni en çok meraklandıran yer olarak Melikler Yaylası oldu. Sosyal medyada gördüğüm bir kaç fotoğrafın peşine düşüp haritada işaretlediğim bu yaylada bakalım bizi neler bekliyor?

Melikler Yaylası'nda akşam çayı
Melikler Yaylası’nda akşam çayı
Melikler Yaylası'nda uzun pozlama denemeleri: belki üstümüzden bir uçak geçer
uzun pozlama denemeleri: Belki üstümüzden bir uçak geçer
Melikler Yaylası'nda uyanmak çok güzel!
Melikler Yaylası’nda uyanmak çok güzel!

Melikler Yaylası’na gidecek olursanız, muhteşem coğrafya kadar harika bir insanın elini sıkmayı da ihmal etmeyin. Nice habere ve belgesele konu olmuş Serikli yörük Mehmet Çavuş’un çadırına misafir olmak, birlikte sohbet etmek; dünyanın dört bir yanından dağcılar ve bilim adamları tarafından imzalanmış defterinde bir iz bırakmış olmak bizim için unutulmaz bir anı oldu!

sırtını Dedegöl Dağı'na vermiş, Yörük Mehmet Çavuş'un kıl çadırından Melikler Yaylası manzarası
sırtını Dedegöl Dağı’na vermiş, Yörük Mehmet Çavuş’un kıl çadırından Melikler Yaylası manzarası

https://www.instagram.com/p/BesOlsjjoCW/

Güncelleme: 2018 Şubat ayında yerel ve ulusal haberlere yansımış olumsuz haberler, yüz güldüren gelişmeler ile neticelendi.

Türkiye’nin en önemli uzun duvar tırmanış rotalarının bulunduğu ve maden arama tehdidi altında olan Dedegöl Dağları’nın tamamı 27.11.2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 378 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Kızıldağ Milli Parkı sınırları içerisine dahil edildi ve koruma altına alındı.

Duyurusu yapılmış maden arama ruhsatları da iptal edildi. 

Ağustos 2017

4 thoughts on “Melikler Yaylası Kampı

  1. Askerliğimi Isparta’da yapmaktayım. Askerliğim 19-20 Ağustos gibi bitiyor. Büyük ihtimalle 20 Ağustos günü sabah çıkıcam. İlk hedefim Yenişarbademli ilçesine gidip dedegöl dağına doğru çıkma niyetim var. Kamp malzemelerimi 3-4 gün öncesinden yollattıracağım. O tarihlerde Dedegöl Dağı’na çıkan dağcılar olur sanırım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir