Sekiz gün sürecek İran rotamızın ikinci gününde Kaşan şehrine gidiyoruz. Eski şehrin sokaklarında kaybolacak, müzeye çevrilmiş tarihi evleri ve hamamları gezecek, sokakları ve kapalı çarşıyı fotoğraflayacağız.
Kaşan, sıradağların doğusunda ve Kevir Çölü’nün batısında kalıyor. Eskiden önemli bir kervan yolu olan güzergah üzerinde yer alan kadim kent, tarih öncesi çağlarda kurulmuş. Şehir ekonomisinde, ticaret yolunun da avantajı ile özellikle seramik, çini ve yünlü-ipekli İran halısı ihracatı önemli bir kalem.
Tahran’dan yola çıkıp 250 km mesafedeki Kaşan şehrine varmamız tam da öğle sıcağına denk geliyor. Henüz Mayıs ayında 40 dereceyi aşan hava sıcaklığında, genellikle saat 13-16 arasında kalan siesta vaktinde sokaklardaki esnaf kepenk indiriyor ve sokaklarda da kimse olmuyor. İçimizdeki keşif merakı da bu derecelere fazla dayanamayıp güneşin altında erimeye başlayınca soluğu eski şehirdeki bir kafede alıyoruz.
Dondurma üzerine kahve dökülerek servis yapılan (İtalyan icadı) affogato içiyorum ve kasaya geldiğimde menüde yazan 80 bin Riyal hesabı üzerine vergi ve servis ücreti eklenmiş şekilde, 100 bin Riyal olarak ödüyorum.
İran’da servis pek hızlı değil ve gittiğimiz yerlerdeki fiyatlar da beklediğim kadar ucuz değil. Sırt çantalı gezginlerin notlarında çok daha uygun fiyatlardan bahsediliyorken, sanıyorum tur grubu olarak hareket ettiğimiz için turistik tarifeye maruz kalıyoruz. Örneğin, ister köyde ister şehirde bir çayhanede çay içelim fiyat kişi başı 50 bin Riyal geliyor (yaklaşık 4,5 TL), sırt çantalı gezgin bloglarında ise bu fiyata dört dörtlük kahvaltı yapılabildiğini okumuştum.
Kaşan şehrinde gezilecek yerler:
Kaşan’daki ilk durağımız, eski şehrin restore edilmiş tarihi evlerinden birisi olan Tabātabāei House. Giriş ücreti 200 bin Riyal olan tarihi ev, ünlü halı tüccarı Tabatabaei ailesi tarafından 1880’li yılların başında yaptırılmış. Yaklaşık beş bin metrekare alanda yayılmış, dört avlusu ve kırk odası bulunan evde özellikle renkli vitraylardan yansıyan ışık göz alıcı.
Aynalı girişin arkasında yer alan çalışma odası evin en gösterişli odası.
Gezdiğimiz diğer bir ev, Boroujerdis House, ise yine aynı halı tüccarının kızı için yaptırdığı bir ev imiş. Bu evin duvarlarındaki resimler ve kireçtaşı duvarlar üzerindeki el işi oymalar hepimizde hayranlık uyandırıyor.
Kaşan’ın sur içi bölgesinde gördüğümüz son tarihi eser ise tarihi bir hamam oluyor. Günümüzde restoran ve dinlenme için kullanılan mekanın serinliği içimizi ferahlatıyor. Hamam odalarında dolaşıyor, havuzlu avlularda serinliyoruz.
Hamamın fil gözleri ile süslü çatısına da çıkmak mümkün. En fazla iki katlı tarihi evler arasında yükselen hamam kubbeleri üzerinden şehri izliyoruz.
Kaşan Kapalı Çarşısı’nın labirent gibi uzayıp giden sokaklarında, renk renk vitrinlere dalıp hangi köşeden hangi yönde döndüğünüzü unutmamak için görsel hafızanızı kullanmalısınız veya belirli bir noktada çektiğiniz fotoğrafı esnafa göstererek, oraya kadar size eşlik etmesini isteyebilirsiniz.
Bizim akşam yemeği öncesi sınırlı vaktimiz olduğundan fazla oyalanamadık ama havuzlu avlulardan birisinde çay veya dondurma molası vermek keyifli olacaktır.
Kaşan çevresinde gezilecek yerler:
Kaşan’da kaldığınız sürece eski şehir ve çarşı dışında civardaki farklı yerleri de görebilirsiniz. Otel resepsiyonunda ve eski şehirde dolaşırken rastladığım afişlerde edindiğim izlenime göre Kaşan turizme oldukça açık ve farklı alternatifler sunan bir şehir.
Örneğin, gün doğumunu veya gün batımını bir çölde izlemek isterseniz Kaşan’a yakın bir kervansarayda konaklayabilirsiniz. Abyaneh’e birkaç saat mesafedeki bir kervansarayda konaklayabilir ve oradan da yola devam edebilirsiniz.
İran’daki en eski bahçesi olarak Unesco Kültür Mirası listesinde yer alan, klasik Pers mimarisindeki, Fin Garden’a ve Agha Bozong Camii’ne gidebilirsiniz.
Kaşan’a yakın bir tuz gölünü veya yer altı şehrini görmek için de gene bir tura katılabilir veya taksi tutabilirsiniz.
Akşam yemeği için gittiğimiz restoranda deve eti haşlaması şeklinde bir kebap yiyorum. İlk kez denediğim bu yemek bana biraz ekşi geliyor. Buralara kadar gelmişken denemenizi öneririm.
Biz turistik restoranın havuz başı avlusunda akşam yemeği yerken üst kattaki odadan da müzik ve eğlence sesleri gelmeye başlıyor. Restorandan çıkarken aralık kapıdan başımızı uzattığımızda içeride kadın kadına dans eden ve belli ki bir şeyi kutlayan kadınlar bizi de aralarına davet edince masaların ortasında birkaç figür sergileyip birlikte fotoğraf çekilmekten de geri durmuyoruz.
Akşam yemeğinin ardından, yolculuğumuza Abyaneh’e doğru devam ediyoruz.
15.05.2016
2 thoughts on “Kaşan, İran”