Her yeni tatil yolculuğu öncesinde ve kamp rotası hazırlık aşamasında kendime aynı soruları sorarım. Nasıl bir rota çizelim, nereleri görelim, nerelerde kamp yapalım? Yanımıza hangi kamp malzemelerini alalım? Kamp hazırlığı için bir teknik, kolay bir tarif var mıdır?
Her yolculuk sırasında gezip gördüğüm yerler kadar, planlama aşamasında gözden kaçırmış olduğum eksikler hakkında da not alırım. Yolumuzun üstünde ama rotaya eklemediğim yerleri ve kestirme yolları, boş yere taşıdığımız veya kamp yaparken ihtiyaç duyduğumuz malzemeleri not ederim.
Örnek aldığım sırt çantalı tatil ve kamp rotaları
Türkiye içinde ve Avrupa’da birkaç ülkede sırt çantalı gezgin rotası yaptım. Bu tarz bir gezi planı için hazırlarken önceliklerimi şöyle sıralayabilirim:
- Görmek istediğim yerler
- Toplu taşıma ve ulaşım seçenekleri
- En uygun konaklama alternatifleri ve fiyat-kalite performansları
- Bu başlıkta, yaklaşık iki hafta süresince Avrupa’da üç ülkeden geçtiğim Dalmaçya rotasını ve yurt içinde pansiyon konaklamalı Batı Akdeniz rotasını örnek verebilirim.
Son yıllarda ise kampçılık ve kamp rotaları üzerine odaklanıyorum. Çadır konaklamalı, doğa ile iç içe bir seyahat rotası hazırlarken önceliklerim biraz daha farklılaşıyor. Yolculuk süresince ihtiyaç duyacağımız kamp ekipmanlarını tedarik etmek kadar, ekip üyelerinin bu yolculuğa ruhen ve fiziken hazır olmaları da son derece önemli!
- Kampçılığa yeni başlıyor ve yaban hayat ile başbaşa kalmaya hazır hissetmiyor iseniz
- Amacınız kamp tatili süresince yeni insanlarla tanışmak, sosyalleşmek ve birlikte eğlenmek ise
- Kamp malzemelerinizi yeterince tanımıyor veya ihtiyaçlarınızı tam olarak belirleyemiyor iseniz
- Kamp süresince mobil telefon veya internet erişimininizin olup olmayacağı yönünde bir endişeniz var ise
- Kişisel temizlik ihtiyaçlarınızı açık alanda, doğaya zarar vermeden nasıl giderebileceğinizi bilmiyor iseniz
Öncelikle çeşitli kamp yeri işletmelerini veya organizasyonları tercih etmenizi öneririm. Bu tarz tesislerde temel konaklama ekipmanlarını uygun fiyatlarla yerinde kiralayabilirsiniz. Böylece büyük bir alışveriş yapmadan önce, hangi malzemelere ne kadar ihtiyacınız olduğunu da deneyimlemiş olursunuz.
* * *
Kamp için yola çıktıktan eve dönene kadar, 24 saat veya daha uzun süre kamp ekibiniz dışında kimseyi görmeyecek olabilirsiniz.
Beklemediğiniz hava koşulları ile ve belki yabani canlılar ile karşılaşacak olabilirsiniz.
İzole geçecek kamp süresi, kendinizi ve/veya kamp arkadaşlarınızı hatta şehirde bıraktığınız ailenizi, ofiste sohbet ettiğiniz iş arkadaşlarınızı tanımak için size eşsiz bir fırsat olabilir!
Kamp rotası adım adım nasıl hazırlanır?
Adım-1: Araştırma
Biz, doğa ile baş başa kalabileceğimiz ve can güvenliğimiz için risk oluşturmayacak bölgeleri tercih etmeye çalışıyoruz. Kamp rotası hazırlarken de alternatiflerimizi bu kapsamda belirliyorum.
Daha önce gitmediğim bir yere gidiyorken, şehir rotası veya kamp rotası farketmeksizin uğradığım ilk forum sayfası Gezenbilir oluyor.
Hareket halinde iken GPS üzerinden paylaşım yapmak için wikiloc uygulamasını kullanıyorum. Bölgedeki alternatif yolları araştırırken bir arama motoru veya sosyal iletişim ortamı olarak bu uygulamadan faydalanıyorum.
İlk sayısından itibaren takip ettiğimiz 25 yıllık Atlas Dergisi koleksiyonumuzun sayfalarını karıştırıyorum. Gitmek istediğimiz coğrafya üzerine, farklı zamanlarda yazılmış makaleleri okuyorum. Bu esnada, planladığım güzergah üzerindeki bir doğa harikasının veya antik bir kentin yıllar öncesinde çekilmiş fotoğraflarını görmek beni heyecanlandırıyor. Not alıyorum.
Adım-2: Listeleme
Araştırma aşamasının ardından, listelediğim tüm noktaları (yaylalar, köyler, şelaleler, milli parklar, seyir alanları vb) Google Maps uygulaması üzerinde etiketliyor ve kaba taslak bir harita çıkarıyorum.
Adım-3: Optimizasyon
Yola çıkacağımız ve dönüş yapacağımız günler arasını bir A4 kağıt üzerinde bölümlendiriyorum. Bu tatil rotası için en kıt kaynağımız zaman olacağı için çizelgedeki her bir hücre bir güne denk geliyor. Her hücreye o gün gideceğimiz noktaları, günlük kaç kilometre yol yapacağımızı ve yolda ne kadar zaman geçireceğimizi yazıyorum.
Böylece, bir gün içinde ne kadar yer değiştireceğimiz ve hangi aktiviteye ne kadar vakit ayıracağımız netleşmiş oluyor. Bu aşamada ekip üyelerinin ortak beklentileri ve öncelikleri oldukça önemli! Buraya kadar konuya tamamen analitik yaklaştım ve hücreleri doldurdum. Şimdi, yolculuğa beraber çıkacağım eşim veya ekip arkadaşlarımız ile bir araya gelmeliyiz. Günlerin (hücrelerin) üzerinden geçmeli ve beklentilerimizi tekrar dile getirmeliyiz!
Örneğin, ben bir günü deniz kıyısında hayal etmişken eşim ile konuştuktan sonra günlerin sırasını değiştirebiliriz. Bu durumda, aynı günü dağın başınca bir yaylada kamp kuracak şekilde yeniden planlamam gerekebilir.
Bu aşamada, daha önce listelediğim ancak günlük planlama aşamasında rota dışında kalmış (belki yolu uzatan veya ters yöne düşen) kimi noktaları tatil planından elemem gerekiyor.
Günlük yol planı hazırlar iken güzergah üzerinde yakıt istasyonlarının, öğle yemeği ve kamp mutfağı için alışveriş yapılacak yerlerin önceden belirlenmesi büyük avantaj sağlar.
Yolculuk halidir ve yolculuk yapmanın en büyük öğretisi insana ne kadar esnek ve uyumlu olabildiğini hatırlatmasıdır. Yolda her şey değişebilir!
* * *
Karabük çevresinde gezdiğimiz ve akşam Amasra‘da kamp kurduğumuz seyahatin dönüşünde öğrenmiştim ki kamp yerinin belirlenmesi ve hazırlanması için, en az gün boyu gezerken harcanacak zaman kadar zaman ayrılmış olması gerekiyor. Kimse hava karardıktan sonra, aç karna ve yağmur yağarken çadır kurmak istemez!
Bu aşamada son bir kez daha bu tatil neticesinde elde etmek istediklerinize odaklanmakta fayda var. Örneğin, Kızılağaç kampımız için hazırladığım kamp rotasında amacımız kamp yerini ve alışveriş noktalarını belirlemek, vardığımız noktada bir kaç gün için kendimizi şehir yoğunluğundan sıyırabilmek idi.
Toros Dağları’nı aşan bir kamp rotası hazırlarken, aynı güne hem plaj keyfi, hem kültür gezisi hem de yayla kampı alternatiflerinin mümkün olduğunu gördüm. Bu kadar zengin coğrafyalarda tercih yapmak ve rota hazırlamak daha da zor oluyor.
En uygun kamp rotasının ancak yolda çizileceğini unutmamak gerek. Planlı bir yolculuk yapmak isterseniz, her gün için iki final noktası belirlemiş olmak esneklik sağlayacaktır.
Olası kriz anları!
- Yağmur yağabilir. Üzerinden geçeceğiniz dere taşmış veya heyelan ile düşen taşlar yolları kapatmış olabilir. Bir sonraki hedefe nasıl gideceksiniz?
- Günün sonu için seçtiğimiz yaylayı sis basmıştır veya hayal ettiğiniz ile karşılaştığınız manzara farklı olabilir. Döner dolaşır ama aradığınız adresi bulamayabilirsiniz. Bu akşam nerede konaklayacaksınız?
- Şehirde yerel bir etkinlik vardır ve tüm oteller çoktan dolmuş olabilir. Nerede konaklayacaksınız veya kamp kuracaksınız? Ertesi günün rotası nasıl değişecek?
- Kağıt üzerinde bugün için görmeyi planladığınız müze açık mı, saat kaça kadar açık? Yolunuz üzerindeki veya sırf burayı görebilmek için yolunuzu uzattığınız muhteşem bir mağara tadilata alınmış olabilir. Çoğu resmi ören yerinin Pazartesileri ziyarete kapalı olduğunu da unutmayın!
- Açık arazidesiniz ve büyük ihtimal ile internet çekmiyordur. Off-line çalışan harita uygulamasını açacağınız cihazın şarjı bitmiş olabilir. Mobil bir uygulamanın tarifi ile geldiğiniz yol kurumuş bir dere yatağına çıkmış olabilir. Ne tarafa dönmelisiniz, sağa mı sola mı?
- Aracınız yolda, şehir merkezinde veya açık arazide arızalanırsa ne yaparsınız?
Adım-4: Takvim
Tüm bu planlama adımlarının ardından yola çıkmak ve yeni yerler görmek gibisi yok! Her yolculuk yeni güzel sürprizleri ve krizleri de beraberinde getiriyor. Siz de farklı deneyimlerinizi ve taktiklerinizi yorum olarak paylaşırsanız sohbet edelim, öğrenelim!
Lütfen, siz de hayallerinize ve çöpünüze sahip çıkın!
Bloglarda, sosyal medyada yeni yerler görmekten, güzelliklerden ve hayallerden bolca bahsediyoruz. Tüm bu hayallerin ancak herkes kendi çöpüne sahip çıkarsa gerçek olabileceğini lütfen unutmayalım. Biz, kamp kurarken çektiğim fotoğraf ile ayrılırken çektiğim fotoğraf arasında fark olmamasını sağlıyoruz. Alanda kalmış tek bir çöp parçasının bile doğaya değil, bilakis bize ait olduğunun farkındayız. Lütfen siz de hayallerinize ve çöpünüze sahip çıkın!
İyi yolculuklar!
21 thoughts on “Kamp rotası nasıl hazırlanır?”