Akdağ eteklerinden dolana dolana iniyoruz. Işıklı Göl kıyısında verdiğimiz yemek molasının ardından Burdur şehir merkezine kadar duraksamadan devam ediyoruz. Burdur şehir merkezinde görmek istediğimiz birkaç nokta var ve bir kaç saat içinde yetiştirmeye çalışacağız.
Burdur’da gezilecek görülecek yerler:
Mehmet Akif Ersoy’un da bir süre yaşadığı konak ile aynı bahçeye açılan Bakibey Konağı‘nda, ev sahiplerine ait veya devrin gündemine dair sergilenen fotoğraflar, gazete kupürleri insanda ayrı bir his uyandırıyor.
17.yy. Osmanlı sivil mimarisinin en güzel örneklerinden birisi olarak gösterilen konak Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kamulaştırılarak 1988’de restore edilmiş. 1830’lu yıllarda Reşit bey üzerine tapulanmış konağın, Reşit bey’in babası veya dedesi tarafından yaptırılmış olduğu kabul ediliyor. İki katlı konak taş temel üzerine ahşap olarak inşa edilmiş. Alt katta ahır veya ambar gibi odalar var. Özellikle, üst kattan bahçeye ve arka sokağa bakan geniş eyvanın ve odaların tavanlarındaki ahşap işçiliği oldukça etkileyici. Bakibey Konağı’nı hafta içi saat 09:00-17:30 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.
Etnoğrafya Müzesi olarak da bilinen Taşoda Konağı da, yine 17. Yüzyıldan miras kalmış oldukça estetik bir yapı. Vakti ile ahır ve mutfak olarak kullanılmış, bahçeye açılan bölümlerde Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi bünyesinde kafeterya hizmeti verilmekte. Su kuyusunun hemen yanındaki masaya oturup birer demli çay içiyor ve konağı seyrediyoruz (çay 1,5 TL, kahvaltı 16 TL). Ahşap ve kalem işçilikleri göz alıcı! Yolumuz tekrar Burdur’a düşerse bu bahçede uzun uzadiye bir kahvaltı yapmak da isterim!
Burdur Müzesi binası da geçmişte bir konakmış ve restore edilmiş. İki katlı müzenin alt katında Burdur’da yer alan iki önemli kazı alanından, Kremna ve Sagalassos antik kentlerinden çıkarılmış orijinal heykelleri ve üst katta da civar höyüklerde bulunmuş günlük eşyaları, silahları, takıları, paraları ve diğer heykelleri görüyoruz.
Burdur’da ne yenir?
Burdur’un tarihi çarşısına, hele ki Cuma pazarı kurulmuş dar sokaklara girmeden aracımızı Gazi Caddesi’ne paralel sokaktaki otoparka bırakıyoruz. Günlük otopark ücreti 5 TL.
Valilik Binası karşısındaki Cumhuriyet Parkı’nın alt caddeye bakan cephesinde bir çay bahçesi var. Buradaki merdivenlerle caddeye inip yan sokağa döndüğünüzde, kot farkı ile parkın altında kalan cephede Bimtaş Burdur Alaca Dokumaları Satış Mağazasını göreceksiniz. Pazar günü hariç, haftanın altı günü saat 09-18 arası açık mağazadan Burdur’a has el işi alaca dokuma hakkında bilgi alabilir, ürün satın alabilir veya sipariş verebilirsiniz. Biz mesai saati sonrasına kaldığımız için göremiyoruz.
Burdur’un yemeden geçilmeyecek lezzeti ceviz ezmesi almak için adresimiz bir alt sokakta, dördüncü nesil şekerci “Remzi Kanaat Burdur Şekercisi” oluyor. Glikoz şurubu kullanmadan yapılan ceviz ezmesinin kilosu 20 TL ve internet sitesinden de sipariş verebiliyorsunuz. Biz çok beğendik!
Akşam yemeğinde Burdur şiş yemek için, çarşı esnafından namını duyduğumuz Veli Şiş’e gidiyoruz. Yeni el değiştiren ancak birkaç masalı lokantanın yeni ismi Kule Şiş olmuş, sizi yanıltmasın! Cuma pazarının da etkisi ile günün sonuna kalan son bir şişi iki kişi paylaşıyoruz. Başarılı!
Saat kulesinin çanı yedinci kez çalarken iki dükkan yandaki masaya geçip Çınaraltı Çay Ocağı’nda demli birer çay içiyoruz. Öneririz!
1830 yılında Konya valisi tarafından diktirilen Burdur Saat Kulesi 1914 depreminde yıkılmış, bugünkü kule ise 1937’de yeniden yaptırılmış. Burdur Ulu Cami’den alacaklıyız. Yorgunluktan yetiştiremediğimiz Ulu Cami’nin minberi özellikle görülmeye değer. Hamitoğlu Beyliği döneminde Dündar bey tarafından yaptırılan yedi asırlık minber, geçtiğimiz yıllarda restore edilmiş.
Bu akşam için planımız Burdur’da şehir merkezinde konaklamak idi. Ancak gün içinde, rezervasyon için aradığım otellerde, yarın yapılacak askeri yemin töreni nedeni ile boş yer bulamadığım için direksiyonu Isparta’da, son dakikada yer bulabildiğimiz Devin Otel’e doğru çeviriyoruz!
Yarın için planladığımız rotayı biraz değiştirecek, kulağımızı tersten tutacak, Ağlasun üzerinden yola devam edeceğiz.
Alternatif olarak, Antalya yönünde devam edecek olursanız Anadolu Selçukluları döneminde inşa edilmiş kervansarayları ve hanları da rotanıza ekleyebilirsiniz.
Göller Bölgesi’nde 11 gün süren kamp ve keşif rotamızın detaylarına buradan ulaşabilirsiniz!
Güncelleme:
2019 Ekim ayında Burdur’a tekrar gittik. Şehre gece vardığımızda kaldırımların ve bisiklet yolunun ayrıca aydınlatılmış olması dikkatimizi çekti. Tebrik ederiz.
25.08.2017
8 thoughts on “Burdur Gezi Rehberi”