“Yarısı yaz, yarısı kış” diye bilinen Ağustos ayını ve yaz sıcaklarını uğurlamak üzere Batı Karadeniz yollarına düşüyoruz.
Daha önce üç günlüğüne çıktığımız Batı Karadeniz hafta sonu turunda Sakarya‘dan Bartın’a geçmiş, iki gece kamp kurmuş ve toplamda 1200 km yapmıştık. Bu sefer biraz daha uzaklara gittik. Küre Dağları’nı ve Kızılırmak Nehri’ni aştık; Türkiye’nin en kuzey ucundan Yeşilırmak kıyılarına indik.
Düzce, Karabük, Kastamonu, Sinop, Samsun ve Amasya güzergahında yeni yerler gördük, on gece kamp kurduk ve on sabah topladık. Macera dolu takvimin ortasında, Sinop’da ve Ilgaz Dağı eteklerinde birer gece otel molaları ekledik.
Uzun soluklu kamp rotası hazırlarken, özellikle bir kaç turistik bölge dışında fazla deneyim bulamadığım güzergah üzerinde kamp yeri planlarken alternatifler araştırdım. Hali ile yoğunlaşan gün içi planlamada kimi noktalara gidip hayran kalırken kimi de gelecek sefere erteledik.
Yenice Ormanları’nda yağmura yakalandık, Küre Dağları’nın ihtişamı altında kurumuş dere yataklarına saptık. Yol üzerinde ayı izleri gördük ama kendisi ile karşılaşmadık! Türlü türlü kuşlar, havada uçan leylekler gördük. Dolunaylı bir gecede, mandalarla akşam sohbetine kalktık!
Unesco korumasındaki camiler ve bir asrı çoktan devirmiş ahşap konaklarda sergilenen müzeler gezdik. Tarihe ayrı, mimariye ayrı hayran kaldık. İstiklal Yolu’ndan geçtik, meşhur Ecevit çorbası ile açlığımızı yatıştırdık.
Birlikte ilk kez bu kadar uzun bir yolculuğa çıktığımız 1987 model Mitshubishi Pajero aracımız (Sarı) çok iyi bir performans çıkardı. Dönüş ile beraber toplam 3100 km katettiğimiz, zaman zaman ancak 4*4 modu ile geçebildiğimiz zorlu yollarda herhangi bir arıza yaşamadık. Tamir çantasını açmaya ihtiyaç duymadık.
Güzergah boyunca, gün içinde soğuk ve nemli arasında değişen farklı iklim koşulları zorlarken en çok da sivrisineklerden çektik. Yola çıkmadan önce malzeme ve ihtiyaç listenizi son bir kez kontrol etmeyi unutmayın!
- Torkul Göleti kampı
Batı Karadeniz rotası – günlük program
- İstanbul – Düzce Güzeldere Şelalesi – Torkul Göleti ve Yaylası
- Yenice Kent Ormanı – Sorgun Yaylası – Eğriova Göleti
- Safranbolu – Araç yaylaları
- Daday – Azdavay yaylaları
- Pınarbaşı – Cide
- Küre – İnebolu – Ayancık
- Sinop Ayancık Akgöl Kampı – İnaltı Mağarası
- Erfelek – Sinop – Gerze Sorkun Şelaleleri
- Bafra – Kızılırmak Kuş Cenneti
- Ladik Gölü – Boraboy Gölü
- Amasya – Merzifon (tarihi camiler) – Osmancık
- Kastamonu
- Ilgaz Dağı zirve
Yolculuk maliyeti
Güzergah dönüşünde Ankara’ya yaptığımız aile ziyareti ve sonrasında İstanbul’a dönüşümüz sırasında 520 lt LPG harcadık. Otogaz için en yüksek Sinop’da (4TL/lt) ödedik.
Mümkün oldukça ödeme kartlarımıza avantaj sağlayan istasyonları tercih ettik. Yola çıkarken doldurduğumuz benzin depomuzu ise ancak zorda kaldığımız bir kaç noktada kullandık.
İki gece pansiyon/otel konaklaması yaptık. Gezip görüğümüz milli parkların giriş ücretleri dışında sadece Amasya’da Borabay Kampı için ödeme yaptık.
Gittiğimiz şehirlerde ve otoyol üzerinde gördüğümüz restoranlarda epey yemek yedik. Kamp için kahvaltılık ve meyve, araç içinde tüketebileceğimiz atıştırmalık paket gıdalar aldık.
Müze ve ören yeri girişlerinde Müzekart kullandık.
13 gün ve 3100 kilometre sürmüş yolculuğun nihayetinde, iki kişi için toplam 4500 TL harcadık (2018 Ağustos).
18-30 Ağustos 2018
11 thoughts on “Batı Karadeniz Gezi ve Kamp Rotası”