Bu hafta sonu hem şehrin içinden geçen hem de bir o kadar dışında kalan bir rota izleyeceğiz. Kırk yaşını aşmış bir grup arkadaş olarak hem içimizdeki çocukları coşturacak hem de bedenimizi dinlendireceğiz. Kocaeli sayfiye kasabası Darıca’daki hayvanat bahçesi ile güne başlayacağız. Kocaeli Bilim Merkezi’nde yeni icatlar çıkaracak İzmit sahilinde, Sekapark da kırlara uzanacağız.
Darıca Hayvanat Bahçesi
Seksenlerde Ankaralı çocuklarla gezmeye giderken ilk sırada Atatürk Orman Çiftliği ve ikinci sırada lunapark gelirdi. O zamanların Ankara’sında yaz ayları kuru ve sıcak geçerdi. O sıcağın altında dikilmiş, küçücük boyumuzla bize kocaman görünen bir daire hatırlıyorum. Tek ayağında kelepçeli bir fil, hortumu ile sırtına su püskürtürdü. Çocukken buna pek anlam veremiyordum ama ticari amaçla sergilenen hiç bir canlı bugün gözüme mutlu görünmüyor.
Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi internet sayfasında da göreceğiniz gibi sadece ticari amaçlı bir sergi alanı değil. Burada, pek çok hayvanın korunması ve neslinin devamı için uygun şartların sağlanması üzerine çalışmalar yapılıyor. Hatta bir hayvanı evlat edinmeniz ve kendi elleriniz ile beslemeniz bile mümkün!
Doksanlı yıllarda okuldan eve geldiğimizde, ikindi kahvaltısı yaparken izlediğim bir belgesel vardı. San Diego Hayvanat Bahçesi’nden seslenen veterinerlerin anlattığına göre ise, bu merkezlerde nesli tükenme riski altında olan canlıların korunmakta ve üremeleri için gerekli şartların sağlanmakta. Modern hayvanat bahçeleri, yaban hayvanlarının tedavi edildiği ve doğal denge dinamiklerinin garanti altına alındığı araştırma merkezileri olarak tanıtılıyor.
Darıca Hayvanat Bahçesi de zengin hayvan nüfusu ve bitki çeşitliliği ile özellikle çocuklara yönelik çeşitli eğitici öğretici faaliyetlere imza atmakta imiş. Girişte aldığımız haritalı broşüre göre, her eğitim-öğretim yılı balında çevre illerdeki MEB müdürlükleri ile işbirliği protokolü imzalanır ve öğrenciler bu merkeze çekilirmiş.
Park oldukça geniş bir alana kurulmuş. Park bünyesinde çocuk oyun alanına, ufak bir lunaparka ve 7D sinema gibi farklı eğlenceli aktivitelere de yer verilmiş.
Darıca Hayvanat Bahçesi’ne ulaşım
Darıca’ya özel aracınızla veya İstanbul Taksim’den ve Kadıköy’den hareket eden belediye otobüsleri ile ulaşabilirsiniz. Güncel sefer saatleri için araştırmanızı öneririm. Parka giriş ücreti 4-17 yaş arası 15 TL ve 18 yaş üstü ziyaretçiler için 20 TL olarak belirlenmiş (2015). Park, yılın her günü ziyarete açık ve farklı üyelik modelleri de sunuyor.
Birbirinden farklı iklimlerden gelmiş ve burada yaşayan hayvanları görmek için parka giderken hava durumuna da dikkat etmek gerek. Hayvanların erkenden öğle uykusuna veya gölgeye kaçmayacağı kadar serin havalar tercih edilebilir. Saat olarak ise, gün içinde hava sıcaklığının hayvanların barınaklarından açık havaya çıkacakları kadar da ılık olduğu saatleri seçebilirsiniz. Gel gör ki ormanlar kralı, erkek aslanlar günün 22 saatini uyuyarak geçirirmiş, yapacak bir şey yok!
Kocaeli Sekapark Bilim Merkezi
Sekapark’da öğle yemeği yedikten sonra rayların diğer tarafına geçiyor ve eski kağıt fabrikasına gidiyoruz. Virane haldeki Seka Kağıt Fabrikası binası Belediye tarafından restore edilmiş ve Bilim Merkezi olarak yeni bir işlev kazanmış.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK ortaklığı ile hayata geçirilmiş bu proje, Türkiye’nin en büyük endüstriyel dönüşüm projesi olarak da tanımlanıyor. Restore edilmiş fabrika binası 8500 metrekarelik bir alana sahip.
Bilim Müzesi’nde dört farklı galeri yer alıyor. Bunları tek tek geziyoruz. Bakıyoruz, dinliyoruz ve dokunuyoruz. Farklı duyularımıza hitap eden düzeneklerin başında saatler geçiriyoruz. Kum Havuzu ve çok düşük frekansları bile duyabildiğim test kulaklığı en çok ilgimi çeken masalar oluyor.
Kocaeli Bilim Merkezi – Bilimin Sultanları Sergisi
Galerilerden sonraki binada yer alan Bilimin Sultanları Sergisi’nde ise dünya bilim literatürüne geçmiş Müslüman bilim adamlarının icat ve keşiflerine yer verilmiş. Bir yıl boyunca ziyaret edilebilir sergide coğrafi keşifler, icatlar, kimyasal ve fiziksel teoriler, matematik ve mimari, sanat, tıp gibi dokuz bölüm yer alıyor. Hazerfen Çelebi misali Galata Kulesi’nden Üsküdar Doğancılar’a uçmak istemez misiniz mesela; sergideki interaktif uygulama bantında Kule’den Üsküdar’a kadar kollarınızı kanatlandırmayı deneyebilirsiniz!
Henüz bir ay önce açılmış Kocaeli Bilim Merkezi Pazartesi hariç tüm günlerde hizmet vermekte ve saat 10:00-19:00 arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilir (öğle tatili 12:30-13:30).
İnternaktif olarak pek çok deney yapmaya fırsat tanıyan merkezde zaman su gibi akıyor ve tüm uygulamaları bitirememiş olsak da yorulduğumuz için dışarı çıkıyoruz. Çocuklar için de oldukça keyifli olacak bu merkezdeki etkinlik takvimine göz atmanızı ve ilk fırsatta keşfetmenizi öneririm.
Sekapark sahili ve Deniz Festivali
Burası birkaç kilometre uzanan çimlendirilmiş sahil şeriti boyunca yürüyüş ve bisiklet parkurları ile hafta sonu keyfi için uygun bir seçim.
Park noktalarından kiralayacağınız bisiklet ile sahil boyunca gezebilir, paten kayabilir, iskelede balık tutabilir veya geniş çimenlik tepelerde uçurtma uçurabilir, piknik yapabilirsiniz. Akşam saatlerinde İzmit Belediyesi tarafından organize edilen Deniz Festivali’nin de kapanış konserine denk gelince uçurtma tepesindeki çimlerde yayılma keyfimize sahneden yankılanan canlı müzik de eşlik ediyor ki değmeyin keyfimize!
24.05.2015