Aynı şehir içinde bile şurdan şuraya parasız gidemediğimiz bir devirde ben parasız şehir değiştirdiğimi hatırlıyorum. Yanımda nakit taşıma alışkanlığım olmadığı gibi yolda başıma gelen aksiliklerde de parasız kaldığım oldu.
Paranın dili her ülkede aynı olsa da uygulamalar veya halkın teknoloji okur-yazarlığı değişiklik gösterebiliyor. Benzer ufak tefek aksilikler sizin de başınıza gelirse bir kaç çözüm yolu önerebilirim:
İtalya’da bir gün kredi kartım çalışmadı
Bologna‘daki tren istasyonunda bilet almak ve otel girişinde ödeme yapmak için beklerken kredi kartım çalışmadı. Ertesi gün gideceğim şehir için tren bileti alamadım. Pansiyona gelip durumu anlattığımda ise görevli bana güvendi ve ödemeyi çıkışta yapmamı kabul etti. Cebimde ancak akşam yemeğine yetecek kadar nakit olduğu için o gece aç uyudum.
Kredi kartı çalışmadığında akla ilk manyetik alanının bozulmuş olabileceği problemi geliyor. Bu durumda, farklı bir POS cihazı kullanılabilir veya kart üzerindeki rakamlar cihaza tuşlanarak ödeme yapılabilir. Eğer, mobil bankacılık hizmetlerinin yaygın olarak kullanılmadığı bir ülkede iseniz!
Panikleyip şifreyi tekrar tekrar girip bloke olmasına yol açmayın. Çalınmış olması endişesi ile kartı iptal ettirmeden önce bir kez daha düşünün.
Hesabımın olduğu bankanın çağrı merkezine ve otel rezervasyonu yaptığım Booking.com sayfasına e-posta göndererek yardım istedim.
Booking.com sayfasından ertesi gün içinde, otel ödemeleri konusunda bir rol üstlenmediklerini bildiren bir yanıt geldi. Ödeme yöntemi, üzerinde anlaşılan fiyat ve pazarlık miktarı tamamen müşteri ile otel arasında kalıyor.
İtalya’nın orta yerinde: Parasız mı kaldım?
Yorgun ve aç karna düşünememiştim ama aslında kredi kartım ne iptal edilmişti, ne bloke olmuştu ne de arızalanmıştı!
Yerel bir banka şubesine gidip nakit para çekip çekemeyeceğimi sormayı düşündüm. Yolda giderken bir anda mobil uygulamadan kredi kartı ekstresini kontrol etmek aklıma geldi. Günlerdir euro kuru ile harcama yapıyordum ve kredi kartımımın limiti dolmuştu. Aynı dakikada ödeme yaptım ve kredi kartım çalışmaya başladı.
Bir kaç saat sonra (Türkiye’de Pazartesi mesaisi başladığında) banka yetkilisi tarafından arandım. Bu tarz anlık görüşmelerde iki ülke arasındaki saat farkını da dikkate almak gerekiyor. Örneğin, Boston‘da iken mesai saatleri içinde yapmam gereken bir çağrı merkezi görüşmesi için gece 3’de uyanmış ve yarı uykulu yarı uyanık şekilde iletişim kurarken zorlanmıştım.
Yurt dışı seyahate çıkarken kredi kartınızda döviz ile harcama limiti de tanımlayabilirsiniz. Bu şekilde hesabınızı daha rahat takip edebilir ve günlük kur farkı sürprizi ile karşılaşmazsınız.
Kharkiv’de bir gece: Kredi kartım mı çalındı?
Türkiye’ye dönüşte yanımda Ukrayna parası kalmasın diye ülkedeki son iki günde yapacağım harcama miktarı ile cebimdeki nakit parayı denkleştirdim. Kharkiv‘de konaklayacağım oda için, ev sahibi ile görüştüm ve ilk geceyi nakit, ikinci geceyi ise kredi kartı ile ödemeyi teklif ettim.
Gece boyunca sokaklarda geziyor iken, saat 22:30’da bankanın çağrı merkezi beni aradı. Yurt dışında internet üzerinden bir işlem yapıp yapmadığımı sordular. Hesabımı kontrol etmemi ve istersem kredi kartımı bloke edebileceklerini veya iptal edebileceklerini söylediler.
Bir yanda Kharkiv ayazında titrerken bir yandan da acaba kartın şifresini mi çaldırdım diye endişelendim. Banka yetkilisi hattın diğer ucunda beni beklerken, bir kaç saat önce pazarlık ettiğim işletmecinin online çekim yapmış olabileceğini düşündüm. Banka görevlisinin söylediği dolar miktarı ile anlaştığım miktar neden farklı idi o zaman?
Hemen işletmeciyi aradım. Kur farkı nedeni ile anlaştığımızdan iki dolar fazlası için çekim yaptığını söyledi. Çağrı Merkezi’ni geri arayarak kredi kartı işlemi için onay verdim.
Hırvatistan’da bir tatil adasında: POS cihazı yok mu?
Hırvatistan’da ve özellikle turistik şehirlerde ev pansiyonculuğu yaygın bir konaklama alternatifi olarak tercih ediliyor. Booking.com üzerinden rahatça rezervasyon yapabildiğim bu tarz evlerde sadece nakit kabul edildiğini ancak gittiğimde öğrenmiş oldum.
Yanınızda yeterli miktarda yerel para yok ve ufak bir şehirde parasız kalmış sayılırsınız. En yakın yerel ATM’den kendi kredi kartınız ile yerel para biriminde nakit çekebileceğiniz aklınızda olsun! Bu işlem için bankacılık masrafları ve kur farkı ay sonunda ekstrenizi seçtiğiniz para biriminde yansıyor. Bu farkı müşterisine yansıtmayan bir bankanın kredi kartını tercih etmiş olmanız da ayrıca avantaj sağlayacaktır.
Benzer bir durumu başka bir ülkede konakladığım köy evinde tekrar yaşadım. Bu sefer ev sahibi daha deneyimli idi. Cebimde yeterince nakit para olmadığını öğrenince beni doğruca mahalle bakkalına gönderdi ve orada POS cihazı üzerinden ödeme yaptım. Belli ki, iki esnaf kendi arasında bir çeşit vadeli borç defteri tutuyordu!
Yerel banka ATM’sinden nakit çekim yaparken de her bankanın farklı miktarda masraf aldığını dikkate alınız. Çekim işlemini onaylamadan önce ekrandaki detayları kontrol etmenizi öneririm. Böylece, eve dönüşte ödeyeceğiniz komisyon miktarını önceden hesaplayabilirsiniz. Nakit çekim için en az fark alan bankayı seçmiş olmanız size tasarruf sağlayacaktır.
One thought on “Yabancı ülkede parasız kalmak”